Yoghurt av cashewnötter

Jag har alltid älskat surkål, syrade grönsaker och yoghurt. Allt som har de fantastiska mjölksyrebakterierna i sig. Namnet mjölksyrebakterier för tankarna osökt till mejeriprodukter men så är inte fallet, de finns naturligt i de flesta grönsaker som växer. För att göra yoghurt av nötter behövs lite hjälp utifrån och jag använder då probiotikatabletter. Tabletterna köper jag i hälsokostbutiken eller på nätet.

För en omgång yoghurt behöver du:cashewyoghurt

4 dl cashewnötter
2-4 dl vatten
3 probiotikatabletter

Skölj nötterna väl och blötlägg över natten. Häll av vattnet och skölj noga igen på morgonen. Lägg nötterna i mixern tillsammans med vatten och innehållet av tabletterna. Skalet ska inte mixas utan slängas. Jag brukar fylla vatten så det precis täcker de blötlagda nötterna.

Mixa länge tills du har en jämn tjock smet. Häll över i en stor och ren glasburk. Bra tips är att diska glasburken och för sista sköljningen använda kokande vatten. Låt svalna innan du häller på yoghurten.

Ställ glasburken på köksbänken i ca 12-20 timmar. Smeten växer, rör sig och bubblar under tiden vilket är helt normalt. Använd gärna en glasburk med lock som har gummiring. Detta för att kunna pysa ut trycket som bildas när bakterierna växer. Rör gärna i yoghurten efter 12-20 timmar och späd med lite vatten om du vill ha en mer rinnig konsistens.

Ställ den i kylen och vänta någon dag eller två innan du äter den. Ju längre du väntar desto syrligare blir den. Nu är den klar att äta! Som ren yoghurt föredrar de flesta att söta den lite. Den går att använda till så mycket. Smaksätt den och torka i en form till ost, använd istället för gräddfil, creme fraishe och yoghurt i såser. Enbart fantasin sätter gränser. Lycka till!

rätter med cashewdipp

Den stora bilden är taco med yoghurtdipp. Jag använde cashewyoghurten och smaksatte med olika kryddor och lite senap.

Den övre bilden till vänster är syrade gurkor med cashewdipp, ungefär samma recept som till tacos.

Den nedre bilden till vänster är chiapudding med lite cashewyoghurt. Ger en fin syrlig smak och blev den godaste chiapuddingen någonsin.