Cole slow

En favorit under sommaren är cole slow. Den görs traditionellt av rå vitkål men innehåller ofta ägg (majonäs) och mejeriprodukter. Utmaningen har varit att hitta alternativ från växtriket och den här blev superbra! Du behöver:

½ vitkålshuvudcole slow
2-3 morötter

3 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
1-2 msk agavesirap (eller honung)
3 msk ljus tahini*
1 dl vatten
salt och peppar efter smak

Strimla vitkål och morötter. Jag använder en matberedare. Lägg i en stor skål.

Mixa olivolja, äppelcidervinäger, agavesirap/honung, tahini och vatten. Jag använder en stavmixer, går jättefort. Salta och peppra, smaka av. Häll över vitkålen och morötterna, blanda väl.

Servera med skalade hampafrön och ärtskott, klart!

* tahini görs av sesamfrön och pastan kan antingen göras av skalade sesamfrön (ljus tahini) eller hela sesamfröet (tahini). Jag tycker att den ljusa tahinin är mjukare i smaken och passar bättre i denna cole slow. Tahini kan också göras av rostade sesamfrön. Jag brukar välja de orostade, d.v.s. raw light tahini.