Blötlägga nötter

hasselnötterGenom att blötlägga nötter (även frön och spannmål) blir nöten för blotta ögat större, men intui sker mer än så. Nötens enzymer vaknar till liv genom att de s.k. inhibitorerna minskas. När enzymproduktionen startar blir vitaminer, mineraler och proteiner mer lättupptagliga och nöten blir även mer lättsmält för oss. Även smaklökarna uppskattar blötläggning, nöten blir saftigare, mjukare, sötare och mildare i smaken.

Det är superenkelt att blötlägga nötter och frön. Gör såhär:

1. Välj nöt, på bilden är det mandlarblötläggning
2. Mät upp så mycket du behöver, här 1 dl
3. Fyll burken med vatten
4. Låt stå i ca 8-12 timmar för mandlar

Efter att nöten är blötlagd kan den groddas. Groddade nötter börjar inte spira med gröna skott som groddar av t.ex. alfaalfa, mungbönor och solroser. Du groddar nöten genom att hälla av vattnet, skölja nötterna noga och förvara luftigt och mörkt under ytterligare ca 12 timmar.

Viktigt är att vattnet inte ligger still på nöten under groddningen, då kan mögel bildas.

Hålltider för att blötlägga och grodda olika nötter, frön och spannmål finns på denna bild:

soaksprout1

 

4 reaktion på “Blötlägga nötter

Kommentarer inaktiverade.